Edelstenen en Dieren.

Zowel dieren als edelstenen en mineralen komen uit de natuur en dus kunnen ze elkaar ook helpen om te genezen en dergelijke. Toch zijn niet alle stenen geschikt voor dieren, maar net als kinderen zijn dieren van nature ook puur en kunnen ze altijd zelf een keuze maken. Zorg wel dat je altijd een steen per keer bij een dier gebruikt, wil het dier de steen niet, zal hij of zij de steen altijd afschudden. Dieren zijn namelijk veel gevoeliger voor stenen dan mensen, dus let altijd wel op dat de steen die je gebruikt niet teveel op het dier inwerkt.
Toch zijn niet alle stenen geschikt voor dieren, hieronder een klein overzicht van stenen die veilig te gebruiken zijn:

 • Aquamarijn helpt bij allergieën en klachten aan de ogen, het gebit en de schildklier.
 • Aventurijn helpt bij huidproblemen en jeuk, bevordert rust en een gevoel van welzijn en helpt bij emotionele problemen en nervositeit.
 • Barnsteen is goed tegen teken en vlooien, vermindert angst en onzekerheid en helpt dieren die moeite hebben om voor zichzelf op te komen.
 • Bergkristal werkt reinigend en vitaliserend en vergroot de concentratie.
 • Carneool vermindert futloosheid en jaloezie, bevordert levenslust en is goed voor botten en gewrichten.
 • Chalcedoon maakt rustig en heeft een positieve werking op suikerziekte en ademhalingsproblemen en helpt honden die moeilijk alleen kunnen zijn.
 • Chrysocolla werkt ontspannend, helpt bij ouderdomsklachten en vochtophoping en helpt een dier om zich meer open te stellen voor nieuwe mensen en dieren.
  Specifiek voor honden: De steen werkt daarom goed bij het afstemming van baasje en hond en kan dus gedragen worden bij het opvoeden (bijvoorbeeld tijdens een honden cursus of training) of als er een verandering plaatsvindt in de samenstelling van de roedel.
 • Citrien maakt vrolijk, bevordert zelfvertrouwen, vergroot de uitstraling en kan hiermee leiderschap bevorderen. De steen helpt ook bij spijsverteringsproblemen.
  Specifiek voor honden: Omdat citrien het zelfvertrouwen en de uitstraling van de hond vergroot is deze steen heel geschikt om tijdens een hondenshow te dragen.
 • Jade werkt ontgiftend en helpt bij problemen aan het urinestelsel, de blaas en de nieren.
  Specifiek voor honden: werkt rustgevend met name tijdens het reizen (bijv. in de auto).
  Specifiek voor katten: werkt ondersteunend bij blaasgruis.
 • Jaspis (dalmatiër) beschermt tegen negatieve energie en heeft een positieve werking op zenuwen, kraakbeen verstuikingen en reflexen.
 • Labradoriet zorgt ervoor dat een dier niet alle spanningen van zijn omgeving en de mensen om hem heen in zich opneemt. De steen helpt ook bij problemen met de stofwisseling.
 • Lapis lazuli helpt dieren beter luisteren en vermindert onnodig krabben, neurotische gedrag en epilepsie.
  Specifiek voor honden: bevordert het reukvermogen en kameraadschap. Ondersteunt een hond om weer te leren in eerste instantie zijn neus te gebruiken.
 • Mosagaat helpt tegen angst en bij verwerken van trauma’s. Het werkt tegen spanning en nervositeit die tot uiting komt in dominant gedrag.
  Specifiek voor honden: De steen helpt honden meer naar hun natuurlijke basis instinct te komen.
 • Rode jaspis werkt activerend, ook op de stofwisseling waardoor de eetlust op gang komt. De steen geeft moed en volharding en is goed voor het bloed en de bloedsomloop.
 • Rozenkwarts vergemakkelijkt de uitwisseling van liefde, bevordert harmonie en geeft troost. De steen werkt goed bij hart problemen en bij dieren die te dominant zijn, hartproblemen, harmonie, troost, makkelijkere uitwisseling liefde, tegen dominantie
 • Toermalijn helpt om te aarden, werkt beschermend, ontspannend en geeft zelfvertrouwen.
  Specifiek voor honden: Overactieve en erg angstige honden kunnen baat hebben bij deze steen.
  Specifiek voor katten: Katten met stress gerelateerde klachten kunnen baat hebben bij deze steen.
 • Turkoois werkt beschermend, zuiverend, kalmerend, ontstekingsremmend en pijnstillend.
  Specifiek voor katten: vermindert apathie en mensenschuwheid.

Dan kun je nog denken: Hoe krijg ik het bij mijn huisdier om, zodat de edelsteen zijn werk kan doen? Van de meeste edelstenen en mineralen zijn handige hangers die je aan de halsband van je huisdier kunt doen. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om een steen tijdelijk vast te plakken aan de halsband. Maar ook voor dieren geldt, laat de edelsteen niet ’s nachts bij je huisdier, ook voor dieren kan dit schadelijk zijn.

Bovenstaande lijst is bedoeld als een handvat voor het kiezen van een geschikte steen voor een dier. Er zijn vaak meer stenen geschikt maar het is aan te raden bij gebruik van andere stenen eerst advies in te winnen. Neem hiervoor contact met ons op en wij kunnen u door verwijzen.

*De edelstenen zijn geen medicijn, alleen een hulpmiddel. Ga bij extreme klachten altijd naar een dokter.