Edelstenen en Kinderen.

Kinderen worden vaak aangetrokken door edelstenen en mineralen, allereerst omdat de edelstenen vaak prachtige kleuren hebben, schitterend glansen en soms zelfs glinsteren. Hierdoor is het visueel vaak al moeilijk voor kinderen om zich er niet tot aangetrokken voelen. Daarnaast zijn kinderen vaak nog heel puur, waardoor ze onbewust kiezen voor een “helend hulpmiddel” als bijvoorbeeld een edelsteen of mineraal.

seleniet-knuffelsteen-oranje

Toch is het wel belangrijk om op bepaalde dingen te letten als je met edelstenen en kinderen gaat werken. Zo ie zo op de leeftijd van het kind en de grootte van de steen. Denk aan inslik gevaar. Maar het is ook zo dat bepaalde stenen te sterk zijn voor de “pure” kinderziel. Laat een kind ook nooit zonder professioneel toezicht meer dan een steen bij zich dragen, je weet anders niet meer wat er nu wel of niet gebeurd in het systeem.

Om enkele richtlijnen mee te geven voor het gebruik van stenen bij kinderen, hieronder een overzicht:
Baby’s: rozenkwarts, blauwe chalcedoon en eventueel groene aventurijn als de eerste twee stenen niet het gewenste effect hebben.

Peuters: rozenkwarts, blauwe chalcedoon, groene aventurijn, bergkristal, eenkleurige jaspissoorten, dalmatiër jaspis, agaat soorten (geen vuuragaat), versteend hout en barnsteen.

Kleuters: amazoniet, apofylliet, rozenkwarts, rookkwarts, alle kleuren chalcedoon, alle kleuren aventurijn, bergkristal, eenkleurige jaspissoorten, dalmatiër jaspis, agaat soorten (geen vuuragaat), versteend hout, barnsteen, amethist, fluoriet en alle calciet soorten. Je kunt vanaf deze leeftijd een kind ook zelf een steen laten kiezen maar leg deze keuze altijd even voor aan een deskundige.

Kinderen van 6 tot 10 jaar: amazoniet, apofylliet, aragoniet, onyx, rozenkwarts, alle kleuren chalcedoon, alle kleuren aventurijn, bergkristal, alle jaspissoorten, agaat soorten (geen vuuragaat), versteend hout, barnsteen, amethist, fluoriet, alle calciet soorten, alle toermalijn soorten, chrysocolla, turkoois, lapis lazuli, labradoriet of een door het kind zelf uitgezochte steen (na overleg met een deskundige).

Kinderen van 10 tot 16 jaar: een beetje afhankelijk van de ontwikkeling en de gevoeligheid van het kind. Bij grote gevoeligheid of een heel kinderlijke tiener nog een beetje voorzichtig zijn. Is dit niet het geval dan zijn bijna alle stenen mogelijk, maar bij voorkeur niet meer dan één steen tegelijkertijd laten dragen.

Vanaf 16 jaar: zijn bijna alle stenen mogelijk.

Bovenstaande lijst is bedoeld als een handvat voor het kiezen van een geschikte steen voor een kind. Er zijn vaak meer stenen geschikt maar het is aan te raden bij gebruik van andere stenen eerst advies in te winnen. Neem hiervoor contact met ons op en wij kunnen u door verwijzen.

*De edelstenen zijn geen medicijn, alleen een hulpmiddel. Ga bij extreme klachten altijd naar een dokter.