Wat zijn Edelstenen?

edelstenen
Edelstenen zijn bijzondere mineralen. Ze zijn een lust voor het oog, meestal duurzaam en ondanks we ze steeds meer tegenkomen, zijn ze in veel gevallen zeldzaam.
Meestal worden edelstenen bewerkt om hun schoonheid meer tot uiting te laten komen, dan worden ze ook gebruikt voor het maken van sieraden en in sierobjecten. Hierin zit wel een kleine valkuil, want ook edelstenen van een mindere kwaliteit worden zo ge-upgrade en dan zijn ze soms moeilijk van een betere kwaliteit of echt te onderscheiden.

Er zijn drie graadmeters waarnaar wordt gekeken bij edelstenen om de kwaliteit vast te stellen, dit zijn:

  • Schoonheid: hierbij wordt er gekeken naar de visuele aspecten van een edelsteen, als kleur, helderheid, glans, vuur, doorzichtigheid en lichteffecten.
  • Duurzaamheid: Dit staat vooral voor de hardheid van de steen, maar ook wordt gekeken naar de breekbaarheid, splijtbaarheid en de chemische bestendigheid van de mineraal.
  • Zeldzaamheid: Hierbij wordt er gekeken naar hoe vaak een mineraal in de natuur voorkomt.

De meest bekende edelstenen zijn: amethist, hematiet, labradoriet, maansteen, peridoot, diamant, robijn, smaragd, saffier, aquamarijn, topaas, toermalijn, citrien, carneool, opaal, onyx, turkoois, lapis lazuli en granaat.